perjantai 30. maaliskuuta 2012

Perustulo ja progressiivisuus

Perustuloon pohjautuviin sosiaaliturvan uudistusehdotuksiin liittyy usein myös verotuksen uudistaminen. Vihreiden ehdottamassa perustulomallissa perustulo on kaikille maksettava verovapaa etuus. Tuloverotus muuttuisi mallissa kaksiportaiseksi siten, että kuukaudessa alle 5.000 euron ansiotuloista menisi 39 prosentin vero ja tuon rajan ylittävistä tuloista 49 prosenttia. Verotus säilyisi kuitenkin useimmilla ennallaan juuri tuon verovapaan perustulon ansiosta.

Perustulon osuus kokonaisansiosta pienenee tulojen kasvaessa, joten verotus säilyisi progressiivisena edelleen. Laskennallisesti veroprosentti voidaan määrittää laskemalla, paljonko tietynsuuruisilla ansiotuloilla palkansaajalle jää käteen. Alla oleva kuvio havainnollistaa, mitä tarkoitan. Kuviossa esitetään veroprosentit eri suuruisille kuukausituloille, kun perustulon suuruudeksi on oletettu 500 euroa ja veroprosenteiksi 39 ja 49 ensimmäisessä kappaleessa kuvatulla tavalla.



Mainitsemillani oletuksilla esimerkiksi 1.000 euron kuukausituloilla käteen jäisi verojen jälkeen 1.110 euroa eli veroprosentti olisi -11,0. Pyöreä nolla veroprosentti on, kun ansiotulot ovat noin 1.280 euroa Jos ansiotulot ovat 2.000 euroa, veroprosentti on 14,0 ja 3.500 euron ansioilla 24,7. Malli siis selvästi säilyttää tuloveron progression, vaikka äkkiseltään muutos voi näyttää tasaverolta. Veroprosentin määrittämisessä on kuitenkin oleellisen tärkeää ottaa huomioon kaikille maksettava perustulo, josta veroa ei siis perittäisi. Seuraavassa taulukossa on tietoa eri kuukausiansioilla käteen jäävästä määrästä ja vastaavista veroprosenteista.



Taulukko osoittaa mielestäni hyvin, kuinka perustulomallissa pienetkin työtulot näkyvät käytettävissä olevissa tuloissa. Perustulomallissa työnteko kannattaa aina, nykyisessä mallissa ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pitkä tie

Ala-asteen lounastunnin ei ehkä kuvittelisi olevan yksi kirkkaimpia muistoja peruskoulusta. Muistan kuitenkin erään lounastunnin oikein hyv...